Grillowane warzywa śródziemnomorskie ze świeżą kolendrą i limonką
Składniki na 4 osoby:
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 doniczka świeżej kolendry,
- 2 limonki,
- 1 tacka czerwonych chilli,
- 1 opakowanie przyprawy grill pikantny,
- 1 młynek pieprzu, 1 młynek soli morskiej,
- 50 ml oliwy z oliwek drugiego tłoczenia lub wytłoczyn (sansa/pomace),
- 1 opakowanie rukoli
Warzywa pokrój w plastry, lekko naoliw oliwą i posyp przyprawą pikantny grill tak aby się przykleiła do oliwy. Lekko posól i popieprz. Posiekaj chilli. Rozgrzej mocno grill i wrzuć warzywa. Grilluj z obu stron po około 2 minut. Posyp chilli a przed ściągnięciem z grilla wciśnij odrobine soku z limonki i startą z niego skórkę. Podawaj ze świeżą kolendrą i rukolą.
Grillowane młode polędwiczki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i młodą kapustą z jabłkiem
Składniki na 4 osoby:
- 2 polędwice wieprzowe około 500 g każda,
- 2 opakowania przyprawy grill pikantny,
- 1 młynek soli morskiej,
- 500 g ziemniaków sałatkowych,
- 100 ml oleju rzepakowego rafinowanego,
- 1 opakowanie suszonego rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia główka młodej kapusty,
- 3 kwaśne jabłka,
- 1 młynek pieprzu,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 100 g cukru brązowego,
- 50 g dżemu owocowego (pomarańcz lub agrest)
Polędwice skrop olejem i zapanieruj w przyprawie pikantny grill, lekko posól. Rozgrzej mocno grill i wrzuć na niego wieprzowinę. Grilluj około 5 – 7 minut z każdej strony. Ugotuj pocięte w połówki ziemniaki tak aby były lekko surowe w środku. Odsącz je i odparuj. Na blachę wlej odrobinę oleju i wrzuć do niego pocięty drobno czosnek i rozmaryn. Wstaw na grill, wrzuć odparowane ziemniaki i grilluj około 20 minut. W międzyczasie poszatkuj kapustę i podsmaż na oleju, obierz jabłka, potnij w cząstki i dodaj do kapusty, dodaj cukier. Duś około 10 minut i dodaj dżem, zamieszaj, duś kolejne 5 minut. Sprawdź słoność, dopraw pieprzem i koperkiem. W międzyczasie nałóż ziemniaki, kapustę, pokrój polędwicę i serwuj od razu.
Grillowana i długopieczona ligawa wołowa – na zimno jako wędlina do kanapek
Składniki na 12 kanapek:
- 500 g ligawy wołowej,
- 2 przyprawy grill pikantny,
- 1 młynek soli morskiej,
- 1 młynek pieprzu,
- 1 bochenek dobrej jakości chleba,
- 1 opakowanie rukoli,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 świeże chilli,
- 1 pęczek pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cytryny
Ligawę oczyść z błon, skrop oliwą i zapanieruj w przyprawie grill pikantny, posól i popieprz. Zgrilluj z każdej ze stron i wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na 90 minut. Pieczywo zgrilluj. Oliwę zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny, dodaj pocięte chilli, pietruszkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Ostudzoną ligawę tnij w cienkie plastry, układaj na chlebie, dodaj rukolę i polej sosem.